ΑΡΘΡΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ & ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Eδώ μπορείτε να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα, να διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές και να βρείτε απαντήσεις σε θέματα που σας απασχολούν.

ΑΡΘΡΑ,

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

& ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

20 πράγματα για να κάνετε όταν το παιδί σας «βαριέται»

1. Φυτέψτε ένα δέντρο 2. φτιάξτε κουλουράκια για εσάς και τους γείτονες 3. «Χτίστε» κάστρο με τους καναπέδες και μερικά σεντόνια 4. Μαζέψτε φύλλα από το πάρκο και δημιουργήστε ένα κολλάζ 5. Βάλτε μουσική και χορέψτε 6. Διοργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού 7. Μαγειρέψτε 8....

Βάζω όρια σημαίνει… αγαπάω

Βάζω όρια σημαίνει… αγαπάω

  Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο πλέον, να συναντάμε οικογένειες οι οποίες αδυνατούν να θέσουν κανόνες στα παιδιά τους επειδή αισθάνονται ότι παίρνουν το ρόλο του «κακού».  Αυτό έχει σα συνέπεια άσχημες συμπεριφορές από τη μεριά του παιδιού και απώλεια του ελέγχου...

Πώς βοηθάμε στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού ενώ το ετοιμάζουμε για ύπνο…

Πώς βοηθάμε στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού ενώ το ετοιμάζουμε για ύπνο…

Σίγουρα οι περισσότεροι γονείς θα εύχονταν να είχαν περισσότερο χρόνο ώστε να τον περνούν εποικοδομητικά μαζί με το παιδί τους. Επειδή όμως αυτό δυστυχώς δεν είναι εύκολο σας προτείνω κάποιους εύκολους τρόπους ώστε να εξασκήσετε και να βελτιώσετε τις λεκτικές...

Πώς βοηθάμε ένα παιδί να μειώσει την έκθεσή του στις οθόνες;

Πώς βοηθάμε ένα παιδί να μειώσει την έκθεσή του στις οθόνες;

Αν το παιδί σας με το που ξυπνήσει ζητάει το τάμπλετ ή το κινητό να σας καθησυχάσω..δεν είναι το μόνο! Είναι γεγονός πως τα παιδιά λατρεύουν τις οθόνες. Είναι μία γρήγορη, ευχάριστη και πολυαισθητηριακή εμπειρία με άπειρες δυνατότητες. Φυσικά δεν μπορούμε να...

Ανάπτυξη λεκτικών δεξιοτήτων μέσα από το μαγείρεμα με τη μαμά!

Ανάπτυξη λεκτικών δεξιοτήτων μέσα από το μαγείρεμα με τη μαμά!

Η προετοιμασία του γεύματος μπορεί να γίνει μία εξαιρετική ευκαιρία να εξασκήσετε τις λεκτικές δεξιότητες του παιδιού σας. Αλληλουχία πράξεων:  Η διαδοχή των πράξεων μπορεέ να είναι ένας εύκολος στόχος καθώς όλες οι συνταγές είναι χωρισμένες σε βήματα. Εάν η...

23 Τρόποι να γίνει πιο Διασκεδαστικό το Διάβασμα

23 Τρόποι να γίνει πιο Διασκεδαστικό το Διάβασμα

Συνήθως όταν μιλάμε για το διάβασμα ενός βιβλίου / παραμυθιού σκεφτόμαστε εμάς ή κάποιον άλλον να διαβάζει στο παιδί μας. Σήμερα θα σας δώσω κάποιες ιδέες για το πώς να κάνει το παιδί το διάβασμα πιο ενδιαφέρον από μόνο του. Διάβασε (που): Μέσα στην μπανιέρα, άδεια...

Πότε εμφανίζονται οι αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές ή/ και αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας;

Οι διαταραχές με τις οποίες ασχολείται η λογοθεραπεία, όπως οι αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές και αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας, εμφανίζονται συνήθως στην προσχολική ηλικία. Οπότε το έργο του Λογοθεραπευτή, χάρις στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, ξεκινάει από πολύ νωρίς (σε ηλικία 2-3 ετών) με στόχο την πρώιμη και έγκαιρη παρέμβασή τους.

Πότε να αναζητήσω ψυχολογική υποστήριξη για το παιδί μου και για εμένα;

Το παιδί αποτελεί τόσο για τους γονείς όσο και για τους ειδικούς την μεγαλύτερη πρόκληση. Η δυναμική ενός παιδιού σε συνδυασμό με το ότι εξελίσσεται διαρκώς μας ωθούν στο να είμαστε ευέλικτοι απέναντι τους έτσι ώστε η συμβολή μας στην ανάπτυξη τους να γίνει με τον κατάλληλο και πιο εποικοδομητικό τρόπο γι’ αυτά. Η βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας κρίνεται απαραίτητη όταν εμφανίζονται σωματικές παθήσεις, μαθησιακές & κοινωνικές δυσκολίες και ψυχιατρικές παθήσεις.

Στο χώρο μας, βασικό στοιχείο στην ψυχοθεραπεία αποτελεί το παιδί να νιώθει άνετα με το θεραπευτή για να μπορέσει να επικοινωνήσει τις δυσκολίες του. Τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα έντονα αρνητικά τους συναισθήματα και να βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους στην καθημερινή τους ζωή. Διδάσκονται τη δύναμη των ιδίων τους των σκέψεων για αυτά που ζουν και πως μπορούν να επιδρούν σε αυτές για να έχουν πιο υγιή συναισθήματα και συμπεριφορές.

Αντίστοιχα στον έφηβο, δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστεί τις δυσκολίες της παιδικής του ηλικίας αλλά και να προετοιμαστεί για τον καινούργιο του ρόλο ως ενήλικας.
Ο ψυχοθεραπευτής, ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, στη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιήσει παιχνίδια, τέχνες ή μόνο συζήτηση και πάντοτε στη θεραπεία εμπλέκονται εμμέσως οι γονείς. Γι’ αυτό το λόγο η θεραπεία των παιδιών απαιτεί χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό να φτιάχνουμε το πλαίσιο της θεραπείας με τα ίδια τα παιδιά και να είμαστε συνεπείς απέναντι τους.

Ποιος είναι ο στόχος του εργοθεραπευτή;

Στόχος του εργοθεραπευτή είναι το παιδί να είναι λειτουργικό και ανεξάρτητο στους τομείς και ρόλους των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής όπως το σχολείο, το παιχνίδι, και η αυτό-εξυπηρέτηση. Χρησιμοποιώντας ως μέσο τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια, αξιολογεί και παρεμβαίνει, σχεδιάζοντας εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο του παιδιού, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, επιλέγοντας σκόπιμες δραστηριότητες ή και τροποποιώντας το περιβάλλον γύρω του. Πιο αναλυτικά ο Εργοθεραπευτής βοηθάει στη αντιμετώπιση δυσκολιών που οφείλονται σε:

  • Αναπτυξιακές διαταραχές
  • Νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλική παράλυση)
  • Αισθητηριακές διαταραχές
  • Μαθησιακές δυσκολίες(Γραφοκινητικά)
  • Ψυχοκοινωνικές δυσκολίες
  • Δυσκολίες κινητικών δεξιοτήτων(Ισορροπίας, λεπτής κινητικότητας)
  • Διάσπαση προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
  • Νοητική καθυστέρηση
  • Σύνδρομα
  • Σωματικές αναπηρίες

Πότε να αναζητήσω τη βοήθεια του ειδικού παιδαγωγού;

Ορισμένα παιδιά ενώ δεν παρουσιάζουν εμφανή νοητικά, ψυχοσυναισθηματικά ή άλλα αναπτυξιακά προβλήματα, δυσκολεύονται να μάθουν με την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία. Μια τέτοια κατηγορία μαθητών/τριών είναι εκείνα που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται ειδική διαπαιδαγώγηση.
Στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων του μαθητή (μνήμη, λογική σκέψη, συγκέντρωση) και η συστηματική αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών με την ανάπτυξη της γραφής, ορθογραφίας, ανάγνωσης και αρίθμησης.Η ειδική διαπαιδαγώγηση αφορά παιδιά με:

  • Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσαριθμησία, Δυσορθογραφία. Δυσγραφία, Δυσπραξία)
  • Νοητική Καθυστέρηση
  • Διαταραχές Λόγου
  • Αισθητηριακά ελλείμματα (πρόβλημα όρασης & ακοής)
  • Διαταραχές της Συγκέντρωσης και της Προσοχής (π.χ. ΔΕΠ-Υ)
  • Διαταραχές της Ανάπτυξης (π.χ. Αυτισμός ή σύνδρομο Asperger)
  • Δυσκολίες προσαρμογής
  • Δυσκολίες συμπεριφοράς

Πότε να αναζητήσω υποστήριξη σε συμβουλευτική γονέων;

Η οικογένεια είναι ένα πολύπλοκο σύστημα το οποίο στην πορεία του χρόνου τροποποιείται και αλλάζει. Τα μέλη της επικοινωνούν, τους ενώνουν δεσμοί αγάπης και έχουν συγκεκριμένους ρόλους. Στις σύγχρονες κοινωνίες, η οικογένεια έχει τροποποιηθεί πολύ, οι ρόλοι είναι συγκεχυμένοι και οι απαιτήσεις πολλές. Συχνά οι γονείς βρίσκονται απέναντι σε δυσεπίλυτα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε σχέση με τα παιδιά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς μπορεί να αναζητήσουν υποστήριξη σε κάποιον ειδικό.
Πραγματοποιούνται συνεδρίες μόνο με τους γονείς ή το γονέα/κηδεμόνα, ή πραγματοποιούνται παράλληλα με την ατομική θεραπεία του παιδιού. Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης αλλά και αναγνώρισης των ειδικών αναγκών κάθε οικογένειας.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε Εργοθεραπευτική Αξιολόγηση, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Εργοθεραπευτών;

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω δυσκολίες, είναι σκόπιμο να αναζητήσετε Εργοθεραπευτική Αξιολόγηση:

  • Δεν παίζει με τα παιχνίδια της ηλικίας του.
  • Δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί. Δεν έχει δηλαδή, ανάλογα με την ηλικία του, τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να φάει μόνο του, να βάλει τα ρούχα ή τα παπούτσια του, να πάει στην τουαλέτα κλπ.
  • Μοιάζει αδύναμο, έχει δηλαδή ελαττωμένο μυϊκό τόνο. Πρόκειται για ένα παιδί που φαίνεται να μην έχει αντοχή, που είναι χαλαρό-πλαδαρό.
  • Πέφτει εύκολα κάτω.
  • «Τρακάρει» πάνω σε άλλους ή σε έπιπλα.
  • Χτυπάει εύκολα, επειδή δυσκολεύεται να εκτιμήσει τη θέση του σώματός του στο χώρο.
  • Σπάει συχνά τα παιχνίδια του.
  • Δεν του αρέσει να πηδάει, να κάνει κούνια.
  • Δυσκολεύεται να ζωγραφίσει μέσα σε πλαίσιο, να κάνει παζλ ή να κόψει με το ψαλίδι στο νηπιαγωγείο.
  • Παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του.
  • Η ομιλία του είναι δυσνόητη και χωρίς σωστή άρθρωση.
  • Είναι υπερκινητικό και δεν μπορεί να ησυχάσει.
  • Δεν του αρέσουν οι αγκαλιές, το μπάνιο, το κόψιμο των νυχιών ή το κούρεμα των μαλλιών, ίσως επειδή δεν του αρέσει να το αγγίζουν.

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια για την ομαλή μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο;

Κάθε Σεπτέμβρη ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά και τα παιδιά του νηπιαγωγείου καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα. Πέρα από τα συναισθήματα χαράς προκαλούνται και συναισθήματα άγχους καθώς οι γονείς αναρωτιούνται εάν το παιδί τους είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις του σχολικού πλαισίου, αφού πρέπει να μάθει να διαβάζει, να γράφει, να μετράει και να αποκτήσει σχολικές γνώσεις σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το νέο περιβάλλον με καινούριους κανόνες και άγνωστα άτομα. Παρακάτω αναφέρονται τα βασικά κριτήρια για την ομαλή μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο.

  • Νοητική ετοιμότητα (νοητικό δυναμικό, οπτική & ακουστική αντίληψη, λογική/σύνθετη/επαγωγική σκέψη, μνήμη, γνώση λογικομαθηματικών εννοιών, ικανότητα σειροθέτησης).
  • Προφορική ετοιμότητα (αντίληψη & έκφραση λόγου, ορθή χρήση του λόγου σε διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες, ακουστική αντίληψη, μοίρασμα βιωμάτων).
  • Αναγνωστική ετοιμότητα (ανάπτυξη γραφο-φωνολογικής ενημερότητας, αναγνώριση γραμμάτων, οπτική αντίληψη).
  • Σωματική ετοιμότητα (ανάπτυξη αδρής & λεπτής κινητικότητας, παγίωση πλευρίωσης, συντονισμός ματιού-χεριού, αυτοεξυπηρέτηση, πραξιακός μηχανισμός, προσανατολισμός, συγκέντρωση-οργάνωση).
  • Κοινωνική και συναισθηματική ετοιμότητα (ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων, ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων του, ικανότητα σύναψης και διατήρησης διαπροσωπικών σχέσεων, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, διαχείριση ματαίωσης, ικανότητα συνεργασίας, ανάπτυξη κατάλληλης διεκδίκησης).

Στο Κέντρο Παιδιού Βούλας η εκτίμηση της σχολικής ετοιμότητας γίνεται με την εφαρμογή αναγνωρισμένων δοκιμασιών καθώς και με το Α’ ΤΕΣΤ, το οποίο είναι σταθμισμένο στα ελληνικά δεδομένα. Μετά το πέρας των δοκιμασιών ενημερώνονται οι γονείς για τα αποτελέσματα και προτείνεται η ανάλογη αντιμετώπιση σε περίπτωση που υπάρχουν τυχόν ελλείμματα.