ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.

Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων.

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λογοθεραπεία

Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη διάγνωση, την αξιολόγηση και την αποκατάσταση διαταραχών λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης-κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, ανεξαρτήτως αιτίας.

Αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας:
• Αρθρωτικές διαταραχές
• Φωνολογικές διαταραχές
• Δυσαρθρία
• Διαταραχές στη ροή της ομιλίας (τραυλισμός, ταχυλαλία)

Αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές
• Ειδική Γλωσσική Διαταραχή
• Γλωσσικές δυσκολίες που οφείλονται σε νοητική υστέρηση
• Βαρηκοΐα – κώφωση
• Διαταραχές χρήσης της γλώσσας- Πραγματολογικές Διαταραχές (Δ.Α.Φ., Σημασιολογική – Πραγματολογική διαταραχή)

Καθώς οι παραπάνω δυσκολίες συνήθως παρουσιάζονται στην προσχολική ηλικία, το έργο του Λογοθεραπευτή, χάρις στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, ξεκινάει από πολύ νωρίς (σε ηλικία 2-3 ετών) με στόχο την πρώιμη και έγκαιρη παρέμβαση.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση;

 

Είναι ο επιστημονικός τρόπος να απαντηθεί με μεγάλη βεβαιότητα το ερώτημα αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία λόγου και αν θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας.
Ένας έμπειρος λογοθεραπευτής κατά την διάρκειας της αξιολόγησης θα ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

  • Λήψη ιστορικού από γονείς
  • Με βάση το ιστορικό, θα συνθέσει την διαδικασία της αξιολόγησης επιλέγοντας τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία-τεστ, τα οποία θα χορηγήσει στο παιδί. Η διαδικασία της αξιολόγησης με το παιδί διαρκεί συνήθως 45-60 λεπτά
  • Εάν κριθεί απαραίτητο, θα συζητήσει με τη Διεπιστημονική Ομάδα του Κέντρου και ίσως γίνει παραπομπή σε κάποια άλλη ειδικότητα για συμπληρωματική εκτίμηση
  • Σύνταξη γραπτής έκθεσης, όπου θα περιγράφεται η διαδικασία, τα αποτελέσματα των δοκιμασιών, τα συμπεράσματα που προέκυψαν, καθώς και την τελική εκτίμηση για το αν αντιμετωπίζει το παιδί κάποια δυσκολία στην ομιλία και αν χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης ή όχι

Η Αξιολόγηση Λογοθεραπείας είναι μια ευχάριστη διαδικασία για το παιδί, καθώς οι δοκιμασίες πραγματοποιούνται παίζοντας.

Πότε εμφανίζονται οι αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές ή/ και αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας;

 

Οι διαταραχές με τις οποίες ασχολείται η λογοθεραπεία, όπως οι αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές και αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας, εμφανίζονται συνήθως στην προσχολική ηλικία. Οπότε το έργο του Λογοθεραπευτή, χάρις στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, ξεκινάει από πολύ νωρίς (σε ηλικία 2-3 ετών) με στόχο την πρώιμη και έγκαιρη παρέμβασή τους.

Γνωρίστε μας

Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ένα ραντεβού να μας γνωρίσετε και να δείτε και τον χώρο που πραγματοποιούνται οι συνεδρίες.

w

Αξιολόγηση

Σας περιμένουμε για την αξιολόγηση του παιδιού και την πρώτη γνωριμία με τους θεραπευτές του κέντρου μας.

1η Συνεδρία

Η ομάδα του κέντρου, θα σας περιμένει να καλωσορίσει εσάς και το παιδί σας στο χώρο και θα σας εξηγήσει αναλυτικά το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπειών που θα ακολουθήσετε.