ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

Η βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας κρίνεται απαραίτητη όταν πλήθος παραγόντων επηρεάζουν την ομαλή ανάπτυξη τους, όπως οργανικοί (σωματικές παθήσεις), αισθητηριακοί (αυτισμός, ΔΕΠ-Υ, λοιπά σύνδρομα), ψυχοσυναισθηματικοί, μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες, κοινωνικές δυσκολίες και ψυχιατρικές παθήσεις.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ψυχολογική Υποστήριξη σε Παιδιά και Εφήβους

Το παιδί αποτελεί τόσο για τους γονείς όσο και για τους ειδικούς την μεγαλύτερη πρόκληση. Η δυναμική ενός παιδιού σε συνδυασμό με το ότι εξελίσσεται διαρκώς μας ωθούν στο να είμαστε ευέλικτοι απέναντι τους έτσι ώστε η συμβολή μας στην ανάπτυξη τους να γίνει με τον κατάλληλο και πιο εποικοδομητικό τρόπο γι’ αυτά. Η βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας κρίνεται απαραίτητη όταν πλήθος παραγόντων επηρεάζουν την ομαλή ανάπτυξη τους:

• οργανικοί (σωματικές παθήσεις)
• αισθητηριακοί (αυτισμός, ΔΕΠ-Υ, λοιπά σύνδρομα)
• ψυχοσυναισθηματικοί & ψυχιατρικές παθήσεις
• μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες
• κοινωνικές δυσκολίες

Βασικό στοιχείο στην ψυχοθεραπεία αποτελεί το παιδί να νιώθει άνετα με το θεραπευτή για να μπορέσει να επικοινωνήσει τις δυσκολίες του. Τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα έντονα αρνητικά τους συναισθήματα και να βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους στην καθημερινή τους ζωή. Διδάσκονται τη δύναμη των σκέψεων για αυτά που ζουν και πως μπορούν να επιδρούν σε αυτές για να έχουν πιο υγιή συναισθήματα και συμπεριφορές.

Αντίστοιχα στον έφηβο, δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστεί τις δυσκολίες της παιδικής του ηλικίας αλλά και να προετοιμαστεί για τον καινούργιο του ρόλο ως ενήλικας. Ο ψυχοθεραπευτής, ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, στη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιήσει παιχνίδια, τέχνες ή μόνο συζήτηση και πάντοτε στη θεραπεία εμπλέκονται εμμέσως οι γονείς. Γι’ αυτό το λόγο η θεραπεία των παιδιών απαιτεί χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό να φτιάχνουμε το πλαίσιο της θεραπείας με τα ίδια τα παιδιά και να είμαστε συνεπείς απέναντι τους.

Συχνές Ερωτήσεις

Πότε χρειάζεται να απευθυνθώ για ψυχολογική εκτίμηση για το παιδί μου;

 

Στην περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω καταστάσεις, ενδείκνυται η αξιολόγηση του από ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο.

  • Υπερβολικός θυμός, βίαια λεκτικά ή σωματικά ξεσπάσματα
  • Πεσμένη διάθεση συχνά, για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, εύκολα κλάματα, στάση παραίτησης, ενοχές, αίσθημα ανικανότητας
  • Συχνές εκδηλώσεις άγχους όπως δυσκολία στον ύπνο, σωματικά συμπτώματα όπως πονόκοιλος, πονοκέφαλος, ασταμάτητες σκέψεις, αποτυχίες λόγω διαχείρισης του άγχους
  • Συχνή ανυπακοή, επικίνδυνες για τον εαυτό του ή για τους άλλους πράξεις, συχνά ψέματα
  • Παρορμητικότητα, αδυναμία στη συγκέντρωση και την οργάνωση με επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργικότητα
  • Συχνή ντροπή που έχει επιπτώσεις στην κοινωνικότητα και την καθημερινή λειτουργικότητα
  • Ζήλια και φθόνο για άλλα μέλη της οικογένειας η άτομα του περίγυρου
  • Δηλώνει συχνά αδικημένο, πληγώνεται εύκολα, κρατά μούτρα
  • Δυσκολία να κάνει και να κρατήσει φιλίες, δέχεται κακομεταχείριση από συνομιλήκους ή ενοχλεί το ίδιο άλλα παιδιά

Ή και πιο ασυνήθιστες συμπεριφορές όπως τάση να κάνει τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά, ΝΑ αναφέρει γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ως απόλυτες αλήθειες, έντονες και ασυνήθιστες εναλλαγές διάθεσης… Ή και όποια άλλη ανησυχία γύρω από την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του παιδιού ή του έφηβου, την επικοινωνία του με τους γονείς και την αρμονική συνύπαρξη στο περιβάλλον του σπιτιού

Η έμπειρη ομάδα μας κατέχει τις γνώσεις για παραπομπή σε παιδοψυχίατρο ή άλλο ειδικό όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο ή απαραίτητο.

Μετά την ψυχολογική εκτίμηση, εφόσον υπάρχει η ανάγκη για ψυχοθεραπεία ή και συμβουλευτική, οι ψυχολόγοι και η παιδοψυχίατρος που συνεργάζεται το Κέντρο μας αναλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία μικρών παιδιών έως και εφήβων 18 ετών και τη συμβουλευτική γονέων για όλα τα παραπάνω ζητήματα αλλά και ένα μεγάλο φάσμα δυσκολιών και διαταραχών της ψυχικής υγείας.

Γνωρίστε μας

Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ένα ραντεβού να μας γνωρίσετε και να δείτε και τον χώρο που πραγματοποιούνται οι συνεδρίες.

w

Αξιολόγηση

Σας περιμένουμε για την αξιολόγηση του παιδιού και την πρώτη γνωριμία με τους θεραπευτές του κέντρου μας.

1η Συνεδρία

Η ομάδα του κέντρου, θα σας περιμένει να καλωσορίσει εσάς και το παιδί σας στο χώρο και θα σας εξηγήσει αναλυτικά το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπειών που θα ακολουθήσετε.