ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Με τη βοήθεια ενός ειδικού, και με στόχο τη σχολική επιτυχία, το παιδί μπορεί κατακτήσει τη σχολική ετοιμότητα πριν το νέο ξεκίνημα.

ΣΧΟΛΙΚΗ

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Σχολική Ετοιμότητα

Κάθε Σεπτέμβρη ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά και τα παιδιά του νηπιαγωγείου καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα.

Πέρα από τα συναισθήματα χαράς προκαλούνται και συναισθήματα άγχους καθώς οι γονείς αναρωτιούνται εάν το παιδί τους είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις του σχολικού πλαισίου, αφού πρέπει να μάθει να διαβάζει, να γράφει, να μετράει και να αποκτήσει σχολικές γνώσεις σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το νέο περιβάλλον με καινούριους κανόνες και άγνωστα άτομα. Για τη σχολική επιτυχία βασική προϋπόθεση είναι το παιδί να έχει κατακτήσει τη σχολική ετοιμότητα πριν το νέο ξεκίνημα.

Κατά την αξιολόγησης της σχολικής ετοιμότητας ελέγχεται η αδρή και η λεπτή κινητικότητα, η πλευρίωση, οι γραφοκινητικές δεξιότητες, η κατάκτηση των προμαθηματικών εννοιών, η επικοινωνίας και η συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια για την ομαλή μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο;

 

Παρακάτω αναφέρονται τα βασικά κριτήρια για την ομαλή μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο:

  • Νοητική ετοιμότητα (νοητικό δυναμικό, οπτική & ακουστική αντίληψη, λογική/σύνθετη/επαγωγική σκέψη, μνήμη, γνώση λογικομαθηματικών εννοιών, ικανότητα σειροθέτησης)
  • Προφορική ετοιμότητα (αντίληψη & έκφραση λόγου, ορθή χρήση του λόγου σε διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες, ακουστική αντίληψη, μοίρασμα βιωμάτων)
  • Αναγνωστική ετοιμότητα (ανάπτυξη γραφο-φωνολογικής ενημερότητας, αναγνώριση γραμμάτων, οπτική αντίληψη)
  • Σωματική ετοιμότητα (ανάπτυξη αδρής & λεπτής κινητικότητας, παγίωση πλευρίωσης, συντονισμός ματιού-χεριού, αυτοεξυπηρέτηση, πραξιακός μηχανισμός, προσανατολισμός, συγκέντρωση-οργάνωση)
  • Κοινωνική και συναισθηματική ετοιμότητα – ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων, ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων του, ικανότητα σύναψης και διατήρησης διαπροσωπικών σχέσεων, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, διαχείριση ματαίωσης, ικανότητα συνεργασίας, ανάπτυξη κατάλληλης διεκδίκησης.

Γνωρίστε μας

Κλείστε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ένα ραντεβού να μας γνωρίσετε και να δείτε και τον χώρο που πραγματοποιούνται οι συνεδρίες.

w

Αξιολόγηση

Σας περιμένουμε για την αξιολόγηση του παιδιού και την πρώτη γνωριμία με τους θεραπευτές του κέντρου μας.

1η Συνεδρία

Η ομάδα του κέντρου, θα σας περιμένει να καλωσορίσει εσάς και το παιδί σας στο χώρο και θα σας εξηγήσει αναλυτικά το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπειών που θα ακολουθήσετε.